Z rubriky recepty:
POLÉVKA VE SKLENIČCE

Čím dál více se setkáváme s lidmi, kteří si nosí z domova obědy do práce. Časem se ale veškerá inspirace doslova ohraje. Pak si někdo z odvážnějších vezme do práce polévku a z nich někdo ještě šikovnější polévku nedonese. Respektive donese, ale ne v původním domácím obalu, ale spíše jako nedílnou součást pracovní aktovky, či nedej bože pracovního laptopu. Pokud jste o nikom takovém neslyšeli, rád se vám klidně představím.
Naštěstí Blanka objevila jiný způsob, jak doručit polévku „vcelku“ a ne jako cosi mokvavého na a vně tašky. Polévka do skleničky je super oběd a od vás se očekává pouze zalít horkou vodou. Teď jen teda bacha na opaření se varnou konvicí.
Ingredience
125 ml uvařených těstovin orzo
1/2 malé cukety
1 malá uvařená kuřecí prsa nebo zbytek z grilovaného nebo pečeného kuřete
2 lžíce kopru
1 chemicky neošetřený citron
1 lžíce nastrouhaného parmezánu, není nutné
olej na restování
sůl
čerstvě mletý černý pepř
Postup
Cuketu nakrájíme na malé kostičky a na malém množství oleje ji orestujeme dozlatova. Necháme vychladnout.

Uvařená nebo zbylá kuřecí prsa natrháme vidličkou na vlákna.

Do uzavíratelné, tepelně odolné sklenice postupně navrstvíme uvařené těstoviny orzo, opečenou cuketu a natrhaná kuřecí prsa. Vše jemně zakápne šťávou z poloviny citronu, druhou polovinu citronu nakrájíme na plátky a vložíme je spolu s koprem do sklenice. Uložíme v chladničce.

Následující den dolijeme sklenici vroucí vodou, promícháme a necháme zhruba 2 minuty stát. Poté odstraníme citrony, dochutíme solí a pepřem a podle chuti posypeme strouhaným parmezánem.