Z rubriky recepty:
AMERICKÉ SKOŘICOVÉ SUŠENKY

Původem z Německa, tradicí z USA, chtělo by se napsat o těchto klasických amerických sušenkách. Snickedoodles jsou pro Severní Ameriku naprosto typické a setkáte se s nimi od jihu USA až po Kanadu včetně. Dokonce jsou tak populární, že jedna softwarová společnost v Kalifornii si tyto sušenky dala rovnou do svého názvu. A to především z jasně čitelných důvodů – „věříme, že naše aplikace by měly být jednoduché, klasické a hlavně delikátní, tak jako snickerdoodles“. Lepší reklamu tyto sušenky již mít nemohly.
Ingredience (na zhruba 30 sušenek)
250 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky kypřícího prášku
150 g másla, změklého
150 g krupicového cukru
1 vejce velikosti „L“
1 lžička vanilkového extraktu
Na obalení
2 lžíce krupicového cukru
1 lžíce mleté skořice
Postup
V míse utřeme změklé máslo s cukrem (nešleháme do pěny). Poté přidáme vanilkový extrakt s vejcem a utřeme dohladka.
Do jiné mísy prosejeme hladkou mouku s jedlou sodou a kypřícím práškem a dobře promícháme. Poté sypké suroviny zapracujeme do utřeného másla. Vznikne nám poměrně pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho minimálně 30 minut odpočinout v chladničce.
Mezitím předehřejeme pečicí troubu na 170 °C. V misce smícháme zbylý cukr s mletou skořicí. Z odpočinutého těsta postupně odebíráme kousky velikosti zhruba menšího vlašského ořechu, které vyválíme do kuličky a obalíme je ve skořicovém cukru.

Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem v dostatečných rozestupech.

Pečeme v předehřáté troubě do jemně zlaté barvy (zhruba 10 minut). Sušenky se roztečou a jejich střed by měl zůstat měkký a vláčný a okraje by naopak měly být krásně křupavé.
