Z rubriky recepty:
MRKVOVÝ DORT
„Ono se řekne Velikonoce, ale tolik práce. Uklidit, uvařit, navštívit všechny příbuzné, připravit pomlázky, uvařit a ozdobit vajíčka, upéct beránka, sehnat dobré jehněčí a znovu zase uklidit. K tomu jarní únava a máme tady dost často takový kolotoč, že sváteční pohoda je fuč.
Sice nemáme recept na šťastné Velikonoce, zato ale máme recept na rychlý koláč, jehož příprava vám opravdu zabere pouze několik minut a během okamžiku tak můžete přímo královsky pohostit nejednu návštěvu. A recept si nezapomeňte i několikrát vytisknout, protože ho všichni po vás budou chtít hned po prvním soustu. Krásné Velikonoce a hlavně klidné a pokojné!"

Ingredience
Korpus
350 g očištěné mrkve, nahrubo nakrájené
150 g třtinového cukru
225 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
125 ml slunečnicového oleje
70 g zakysané smetany
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
120 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Krém
300 g sýru Philadelphia
50 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
Na dokončení
nahrubo nasekané pistácie
sušené plátky růží (není nutné)

Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou formu o průměru zhruba 20 cm s odnímatelným dnem vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Nahrubo nakrájenou mrkev dáme do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem a nasekáme ji najemno. K mrkvi prosejeme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, přidáme cukr, skořici, vanilkový extrakt, olej, vejce a zakysanou smetanu a několika krátkými pulzy znovu promixujeme. Na závěr vmícháme nahrubo nasekané ořechy a těsto vlijeme do připravené formy. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 minut.
Upečený dort opatrně vyndáme z formy a necháme ho vychladnout na mřížce.
Mezitím vyšleháme Philadelphii s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem dohladka. Připravený krém rozetřeme na korpus a posypeme ho nahrubo nasekanými pistáciemi a sušenými okvětními plátky růží.