Z rubriky recepty:
NADÝCHANÁ OMELETA

Matka Anetter Poulardová, toho času rezidentka ostrova Mont-Saint-Michel, si všimla, že poutní místo jejího rodiště často navštěvují hladové krky. Tak se snažila vymyslet co nejlepší a nejjednodušší jídlo pro nasycení masy poutníků. Výsledkem je speciální omeleta, která po více jak sto letech sbírá michelinské hvězdičky a patří k nejoblíbenějším úpravám omelet po celém světě.
Ingredience (na 1 omeletu)
3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
1/2 lžíce smetany ke šlehání
1/2 lžíce másla
špetka soli
špetka čerstvě mletého černého pepře

Postup
Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem na nižší otáčky v dokonale odmaštěné míse do polotuha. Žloutky v jiné míse smíchejte se smetanou, špetkou soli a špetkou černého pepře.

Pak žloutky velmi opatrně spojte s vyšlehanými bílky. Hmota by i po promíchání měla zůstat krásně našlehaná.

V pánvi o průměru 20 cm s nepřilnavým povrchem rozehřejte na velmi mírném ohni máslo. Krouživým pohybem ho rozlijte po celém povrchu pánve a vlijte nadýchané těstíčko. Vařte zhruba 1 minutu nezakryté, poté pánev přiklopte poklicí a vařte další 3 minuty.
Poté omeletu opatrně uvolněte z pánve, přeložte ji a ihned servírujte. Omeletu je možné podávat jak naslano (s parmezánem, houbami, salátem, …), tak nasladko (například se sezonním ovocem a jemně pocukrované).
