Z rubriky recepty:
VIETNAMSKÉ LETNÍ ZÁVITKY

Na asijské kuchyni je krásné, jak se různá tradiční místní jídla proměňují region od regionu. Až budete jednou dělat například vietnamské letní závitky a nějaký „cestovatel“ vám bude tvrdit, že tohle tam nepatří a patří tam tamto, tak si z toho nic nedělejte. Krásné je na (nejen) vietnamských závitcích, že si tam dáte přesně to, co máte sami rádi. A takhle je máme rádi my dva s Blankou.
Ingredience (na 6 závitků)
Závitky
200 g vepřového bůčku bez kosti
18 kusů velkých krevet
30 g tenkých rýžových nudlí
1 salát little gem
svazek čerstvého koriandru
svazek máty
svazek perilly
česneková pažitka
6 plátů rýžového papíru o průměru 22 cm
sůl
Omáčka
1 lžíce rostlinného oleje
1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
1 červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
2 lžíce hoisin omáčky
1/2 lžíce bílého vinného octa
1 lžička třtinového cukru
2 lžíce najemno nasekaných solených opražených arašídů
Postup
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Vložíme bůček, přiklopíme poklicí a vaříme do okamžiku, kdy po zapíchnutí ostrého nože do nejsilnější části bůčku z něj vytéká čirá šťáva (asi 45 minut). Poté bůček vyndáme, necháme ho mírně vychladnout a ostrým nožem seřízneme kůži. Maso pak nakrájíme přes vlákno na tenké plátky.
Mezitím vyloupeme krevety, zbavíme je střívka a zhruba 2 minuty je povaříme v mírně osolené vroucí vodě. Jakmile zrůžoví, scedíme je a necháme vychladnout.
Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu. Hotové nudle scedíme a propláchneme horkou vodou.
Do velké mísy nalijeme teplou vodu, do které namočíme jeden plát rýžového papíru. Jakmile je celý namočený, ihned ho vyndáme a položíme na plastové prkénko (ve vodě nesmí zůstat ležet). Na rýžový papír postupně v řadách pokládáme 3 krevety, pár plátků bůčku, salát, nahrubo natrhané bylinky (kromě pažitky) a na to vše rozložíme šestinu nudlí.


Papír přehneme z obou stran do středu a pak přes náplň přehneme spodek.

Přes balíček položíme podélně několik kousků česnekové pažitky tak, aby na jedné straně přečnívala, a balíček pevně svineme.

Hotový závitek zakryjeme potravinářskou fólií a připravíme zbylých 5 závitků. Podáváme s omáčkou.

Omáčka
V malém hrnci rozehřejeme na středním ohni olej. Přidáme najemno nesekaný česnek s chilli papričkou a krátce vše orestujeme. Přidáme hoisin omáčku, ocet, cukr a lžíci vody. Necháme krátce povařit. Hotovou omáčku posypeme drcenými arašídy.